Pe 1 noiembrie 2001, talentatul profesor Vasile Crucianu a împlinit 70 de ani. Universitatea „Al.I.Cuza” și Facultatea de Matematică au sărbătorit acest eveniment printr-un Simpozion în care rezultatele cercetărilor sale în Geometrie diferenţială, precum și contribuția sa la dezvoltarea predării matematicii românești au fost prezentate de către câțiva dintre colegii săi.
Născut la Cabeşti, judeţul Bacău din România, a absolvit colegiul „Gh. R. Codreanu” din orașul Bârlad și s-a înscris ca student la matematică la Universitatea „AlI. Cuza” din lasi în 1951. Când a absolvit Facultatea de Matematică, în 1955, a primit Diploma de excelență. În același an a fost numit asistent și patru ani mai târziu s-a mutat ca lector la Catedra de Geometrie. În 1966 a obținut un post de conferențiar și apoi, în 1971, a devenit profesor titular la aceeași catedra. În lunga sa carieră universitară, prof. dr. V. Crucianu s-a implicat puternic în viața comunității academice. Astfel, a servit mulți ani ca membru al Consiliului Facultății și ca președinte al Catedrei de Geometrie. Întotdeauna a găsit soluții potrivite pentru a favoriza progresul.
De-a lungul anilor, Prof. Dr. V. Crucianu a predat multe cursuri la nivel universitar și postuniversitar în aproape toate domeniile Geometriei diferenţiale. Indiferent de nivel, prelegerile sale au fost întotdeauna riguroase, clare, bine organizate și deschise noilor evoluții.
Prof. dr. V. Crucianu a dat dovadă întotdeauna de talent și pasiune pentru cercetare. A început cu mai multe lucrări în domeniul geometriilor cu grup fundamental. Apoi, într-o serie de lucrări el introduce și studiază fasciculele de fibre centro-afine. Rezultatele pe care le obținuse erau atât de multe și atât de importante încât l-au consacrat ca un cercetător recunoscut în Geometrie diferenţială. A primit titlul de „Doctor în științe matematice” în 1964. Un rezumat al tezei sale de doctorat a fost publicat în Proceedings of the ICM, Moscova, 1966.
Udo Simons din Germania i-a încorporat rezultatele într-o monografie în care prioritatea geometrilor romani in fundatiile geometriilor afine si centro-afine sunt recunoscute. Folosind noţiunea de modul afin introdusă de el însuşi, Prof.Dr. V. Crucianu a studiat compatibilitatea unei conexiuni liniare cu structuri geometrice remarcabile pe fasciculele Banach. Pentru rezultatele importante despre obiectele geometrice pe varietăți și mănunchiuri, Prof. Dr. V. Crucianu a primit premiul „Gh. Titeica” de la Academia Română în 1982.
În anii nouăzeci, prof. dr. V. Crucianu stabilește o colaborare cu un grup de geometri din Spania. Au fost publicate mai multe lucrări comune care dezvoltă geometria paracomplexa. Printre acestea remarcabile sunt două lungi memorii de V. Crucianu, J. Masque P. Gadea și P. Fortuny. Articolele semnate de prof. dr. V. Crucianu sunt întotdeauna cu concepte clare și sistematic prezentate, de multe ori cu abordări noi.
Prof. dr. V. Crucianu a participat la numeroase întâlniri științifice și a organizat mai multe în România și în străinătate. Lucrările sale care au fost publicate în importante reviste de matematică din România sau din străinătate au fost continuate și utilizate în numeroase teze de doctorat. Este membru al mai multor societăți de matematică și recenzent la unele publicații de matematică. A ținut prelegeri la universități importante din Europa. Acum, la împlinirea a 70 de ani, profesorul doctor Vasile Crucianu, datorită lucrărilor sale de matematică și cărților valoroase pentru studenți este un savant român remarcabil care își continuă cu aceeași forță și vigoare cercetările. Comunitatea geometrilor români îi urează mulți ani cu sănătate, fericire și noi realizări.
Prof. Dr. Radu Miron, Membru al Academiei Române